ΕΔΩ ΘΑ ΜΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΔΩΡΑ ΚΑ Ι ΚΥΠΕΛΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ MAIL ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ. MAIL:syntagesbyplaton@yahoo.gr

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

αγιορείτικη κουζίνα, Ταχινόσουπα Aγιορείτικη


Ταχινόσουπα Aγιορείτικη


Συστατικά

  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι)
  • 6 κουτ. της σούπας ταχίνι
  • χυμός λεμονιού (1)
  • Aλάτι & άσπρο πιπέρι
  • 8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 15 φύλλα σέλινου ή μαϊντανού
  • Για το σερβίρισμα κυβάκια ψωμιού που θα φρυγανίσετε εσείς

Εκτέλεση

  1. Βράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρις ότου τα δύο υλικά ενωθούν. Συμπληρώνετε κουταλιά -κουταλιά νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το ταχίνι να αραιώσει λίγο. Προσθέτετε κατόπιν μικρή ποσότητα από το ζεστό ζουμί της σούπας στο ταχίνι, ενώ το ανακατεύετε πάντα. Αφού αραιώσει αρκετά ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι. Σερβίρετε την ταχινόσουπα γαρνιρισμένη με τα κρουτόν και τα φύλλα σέλινου ή μαϊντανού. 

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

 Τι θα λέγατε για μια πάστα φλώρα;
  Φτιάξτε μόνη σας το επιδόρπιό σας
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτετε το βούτυρο, τον κρόκο, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Δουλεύετε τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια.

Ανοίγετε το ένα κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο και το στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί.
 

Το καλύπτετε με τη διαλυμένη μαρμελάδα. Πλάθετε με το άλλο κομμάτι ζύμης κορδόνια, τα οποία τοποθετείτε πάνω στη μαρμελάδα, οριζόντια και κάθετα.

Αλείφετε τα κορδόνια με ασπράδι ή νερό, για να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνετε τη πάστα φλώρα στους 200 βαθμούς, για περίπου 40'. Τη σερβίρετε κρύα.
Υλικά
3/4 φλ. τσ. βούτυρο σε κομματάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 3/4 φλ. τσ. αλεύρι
1/3 φλ. τσ. κονιάκ
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κρόκο αβγού
1 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
2 1/2 φλ. τζ. μαρμελάδα βερίκοκο, διαλυμένη με 1/3 φλιτζ. τσ. νερό

Πηγή:
 myworld.gr

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ράβδοι μελιτζάνας


Τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

Ένα νόστιμο και εντυπωσιακό ορεκτικό...

Υλικά:

2-3 μελιτζάνες φλάσκες
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
2 ασπράδια αυγού
2-3 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά της σούπας (κοφτή) πάπρικα πικάντικη
1 κουτ.γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ποικιλία)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
3-4 κουτ. σούπας παρμεζάνα η κεφαλοτύρι σκληρό
2 κουταλιές σουσάμι λευκό
1 κουταλια σουσάμι μαύρο
4-5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1,5 κούπας φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες ράβδους. Ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά σε πιάτο βαθύ (ανακατεύουμε).

Συνεχίζουμε με τα στέρεα υλικά σε μακρόστενο σκεύος (ανακατεύουμε), για να μπορούμε να τυλίξουμε τις ράβδους ομοιόμορφα. Βουτάμε τις ράβδους στο υγρό και μετά στα στέρεα υλικά.

Προτιμήστε να έχετε έτοιμες τις ράβδους όλες πριν ξεκινήσετε το τηγάνισμα πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Τηγανίζουμε καλά μέχρι να πάρω χρυσό χρώμα. Βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προτιμήστε τυρί που δεν λιώνει εύκολα.Μπορείτε να φτιάξετε και κολοκυθάκια έτσι. Τέλος αν είστε της πιο υγιεινής διατροφής μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρονται ζεστά και στην συγκεκριμένη περίπτωση πάει υπέροχα με τζατζίκι.

Πηγή:sintagespareas.gr

Μελιτζάνες τσακώνικες σε βάζο


Τουρσί µε λαχανικά της εποχής
Διαλέγουμε μικρές τσακώνικες μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το νερό και το αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και σιγοβράζουμε 4-5 λεπτά.

Τις στραγγίζουμε και βάζουμε επάνω στο σουρωτήρι βάρος για να αποβάλουν τα περισσότερα υγρά τους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι, τις πιπερίτσες, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Σε αποστειρωμένο βάζο, στήνουμε όρθιες τις μελιτζάνες και περιχύνουμε με το αρωματικό ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.

Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το διατηρούμε στο ψυγείο για 1 μήνα. Τρώγονται μετά από 2 ημέρες.
Υλικά

• 10 μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες)
• 1/2 λίτρο νερό
• 1 κ.σ. αλάτι
• 1 κ.σ. φρ. δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες
• 1 κ.σ. φρ. βασιλικός ψιλοκομμένος
• 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
• 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Μερίδες 10
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά

(Πηγή φωτογραφίας: argiro.gr)