ΕΔΩ ΘΑ ΜΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΔΩΡΑ ΚΑ Ι ΚΥΠΕΛΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ MAIL ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ. MAIL:syntagesbyplaton@yahoo.gr

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ





Υλικα(για 5 πιτες)3 φλυτζανια αλευρι σκληρο
2 φλυτζανια νερο (χλιαρο)
1 φακελακι μαγια
1 κ.γ. ζαχαρη
1 κ.γ. αλατι
μισο φλυτζανακι του καφε λαδι ελιας

εξτρα λαδι για το τηγανισμα/ψησιμο

ΕτοιμασιαΠρεπει να πω πως ειχα παρει κατι φακελακια μαγιας απο το σουπερ μαρκετ, που εγραφαν επανω πως δεν ηθελαν διαλυση, αλλα αν δεν εχετε τετοια απλα βαζετε σε ενα μπωλακι τη ζαχαρη, την μαγια και το 1/2 φλυτζανιου χλιαρο νερο, ανακατευετε το μειγμα και το αφηνετε για 10 λεπτα.
Σε ενα μπωλ βαζουμε το αλευρι, το αλατι, το λαδι και το μειγμα τις μαγιας και προσθετουμε το νερο λιγο λιγο. Ανακατευουμε μεχρι να γινει μια σφιχτουλα ζυμη. Την μεταφερουμε σε ενα σκευος αρκετα βαθυ και φαρδυ, το οποιο καλυπτουμε με μεμβρανη και αφηνουμε σε σκιερο και ζεστο μερος να φουσκωσει για μια μιση με δυο ωρες.
Υστερα απο δυο ωρες που θα εχει φουσκωσει ικανοποιητικα (εγω το αφησα για 2 ολοκληρες ωρες και ειχε γινει 4 φορες το αρχικο του μεγεθος), το κοβουμε σε 5 κομματια, η 3 μεγαλα αν σας αρεσουν οι χορταστικες μεριδες, το πλαθουμε ελαχιστα και το ανοιγουμε με ενα πλαστη σε στρογγυλα πιτακια.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΑΡΝΑΚΙ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ


από το περιοδικό Olive

Συστατικά
- 100 γρ. αμπελόφυλλα  ξαρμυρισμένα
- 1 αρνίσιο μπούτι (περίπου 1,5 κιλό)
- 300 γρ. μανούρι ή ανθότυρο σε κομματάκια
- λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- ρίγανη και θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι και πιπέρι
επιπλέον
Αν θέλετε μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας σε μίγμα από κρασί, ελαιόλαδο, δάφνη και σκόρδο, πριν το κάνετε ρολό.

Παρασκευή
Ζητήστε από το χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας και να το ανοίξει σε ένα κομμάτι κατάλληλο για ρολό. Βάλτε το τυρί σε ένα μπολ και λιώστε το με το πιρούνι. Προσθέστε τον άνηθο, το δυόσμο, λίγο πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Ξεπλύνετε και στραγγίστε τα αμπελόφυλλα. Πλένετε το κρέας και στεγνώστε το. Απλώστε το στον πάγκο και αλείψτε το με το αλατοπίπερο και στη συνέχεια πασπαλίστε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο. Ραντίστε με το χυμό λεμονιού και απλώστε το μίγμα του τυριού. Στη συνέχεια, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίξτε το κρέας σε ένα ρολό. Καλύψτε το ρολό παντού με τα αμπελόφυλλα και στη συνέχεια τυλίξτε και δέστε το ρολό με αλουμινόχαρτο. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο. Αλατοπιπερώστε και σβήστε με το κρασί πριν ρίξετε λίγο χυμό λεμονιού και τη δάφνη. Αμέσως μετά περιχύστε το μίγμα στο ρολό (που έχετε βάλει σε ταψάκι) και ψήστε για περίπου 1,5 ώρα σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς. Μεταφέρετε το ρολό σε μια πιατέλα. Ρίχνετε λίγο καυτό νερό στη σάλτσα και στα καμένα λίπη στο ταψάκι. Το ξύνετε με τη σπάτουλα και μεταφέρετε όλη τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για να πάρει μια-δυο βράσεις. Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ για να γίνει λεία και προσθέτετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο. Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε συνοδεύοντάς το με πατάτες φούρνου ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
ΚΑΙ ΜΙΑ  ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
http://www.cretenettv.gr/shows/gefsiplous/arnaki-tou-abelourgou.html

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙ Μια πρωτότυπη εκδοχή μηλόπιτας


Μια άλλη εκδοχή μηλόπιτας που σίγουρα θα σας γίνει συνήθεια. Απολαύστε το γλυκό όσο είναι ζεστό, γιατί έτσι είναι τέλειο!
Υλικά
* Για τα καραμελωμένα μήλα
* ½ φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
* 55 γραμμ. βούτυρο
* 2 μήλα ζαγορίν (Πηλίου) πλυμένα και κομμένα με τη φλούδα σε λεπτές φέτες
* Για το μπράουνις
* 115 γραμμ. βούτυρο
* 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
* 2 αυγά χτυπημένα
* 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
* ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
* 1 κ.γλ. κανέλα
* ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
* 2 μήλα ζαγορίν (Πηλίου) καθαρισμένα και τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
* 1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε καλά τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση 23 εκ. Για το καραμέλωμα μήλου βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε ελαφρά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το μείγμα. Το αδειάζουμε στο βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Αραδιάζουμε επάνω τις φέτες μήλου ώστε να καλυφθεί καλά η βάση του σκεύους, η μία φέτα δίπλα στην άλλη σαν βεντάλια.
Για το μπράουνις: Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα 6΄-7΄. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Κοσκινίζουμε σε λαδόκολλα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα μπαχαρικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Tέλος, προσθέτουμε στο μείγμα τα μήλα χοντροτριμμένα και τα καρύδια. Αδειάζουμε πάνω από τα στρωμένα στο ταψί μήλα το μείγμα και ψήνουμε γύρω στα 40΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει. Αφού το βγάλουμε απ’ το φούρνο το αφήνουμε 10΄ στο ταψάκι και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, όπως όλα τα μπράουνις.

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΪΦΙ


Η νηστίσιμη παραλλαγή
Όσοι νηστεύουν δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερούνται τα γλυκά. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το γλυκό και θα γλείφετε τα δάκτυλά σας!Υλικά:
για τη βάση

* ½ κιλό καταΐφι
* 250 γρ. μαργαρίνη

για το σιρόπι

* 3 ποτήρια του νερού νερό
* 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

για την κρέμα

* 1 κουτί κάστερ πάουεντερ
* 5 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
* 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
για τη σαντιγί

* 1 κουτί φυτική κρέμα σαντιγί
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (προαιρετικά)
Για το πασπάλισμα

* 150 γρ.τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου. Ξαίνουμε το καταΐφι πολύ καλά, το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς C στον αέρα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζουμε για 8-10 λεπτά και αφήνουμε να χλιαραίνει.

Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι το χλιαρό καταΐφι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε 2 ώρες να ιδρώσει.

Στη συνέχεια βάζουμε, μία κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κάστερ πάουντερ, τη ζάχαρη ,το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει.

Στρώνουμε την κρέμα χλιαρή πάνω στο καταϊφι και αφήνουμε 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη.

Μόλις πήξει η σαντιγί, είναι έτοιμη. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά σερβίρουμε